10 tips voor betere herfstfoto’s

 

10 tips voor betere herfstfoto's


 
Zonlicht verlicht de herfstbladeren in een beukenbos

Tip 1: Plan je fotosessie

Herfst betekent herfstkleuren en daarvoor moet je in het bos zijn. En alhoewel de herfst officieel drie maanden duurt zijn de herfstkleuren in Nederland op zijn mooist in de laatste week van oktober en de eerste twee weken van november. Hou daar rekening mee als je van plan bent erop uit te trekken. Let daarbij goed op het weer. Komt er een flinke herfststorm aan? Dan is de kans helaas groot dat de bomen snel hun bladeren verliezen met als gevolg dat er van een ‘kleurige’ herfst weinig overblijft. Is het daarentegen rustig weer met zonnige dagen en koude nachten, dan krijgen de herfstkleuren een extra ‘boost’.

Tip 2: Neem je statief mee

Voor sfeervolle herfstfotografie is het bos dus een uitstekende keuze. Maar dat kan betekenen dat het licht onder de bomen nogal eens getemperd wordt. Zeker op bewolkte dagen. Zonder statief wordt het maken van scherpe foto’s tussen de bomen al snel een verloren strijd. Sluitertijden van een halve seconde of langzamer zijn in de herfst zelfs midden op de dag in het bos geen uitzondering. Een statief is dus ‘verplichte’ kost.


 

Tip 3: Werk met grote diafragma’s

Tijdens de herfst worden we verwend met prachtige kleurschakeringen. Felrode tinten vloeien moeiteloos over in zachtgele kleuren. Als die verscheidenheid aan kleuren lenen zich perfect voor het werken met grote diafragma’s waardoor je prachtige kleurcomposities kunt maken. Haarscherpe details kun je zo afwisselen met prachtige wazige achtergronden. Herfstfotografie is niet alleen schilderen met licht, maar ook schilderen met kleur. Kies een diafragma ergens rond de f4 en je kunt aan de slag!

Tip 4: Gebruik een polarisatiefilter

Alhoewel een polarisatiefilter in eerste instantie bedoeld is om reflecties tegen te gaan en het beste werkt bij zonnige omstandigheden, kan een polarisatiefilter diep in het bos ook zijn nut hebben. Door het op de juiste manier te gebruiken kan het de kleuren nog een extra impuls geven, wat de herfstsfeer een extra dimensie geeft. Maar pas wel op! Polariseer je te veel, dan worden je kleuren ‘oververzadigd’. Alles met mate dus.

Zonlicht verlicht de herfstkleuren in een oude beuken laan in de bossen bij Gasselte

 

 

Tip 5: Neem je macrolens mee

In de herfst barst het van de prachtige details. Van paddestoelen tot de fijnmazige structuur van bladeren, dauwdruppels in een spinnenweb of de eerste rijp op de bomen. Het schreeuwt werkelijk om gefotografeerd te worden. Ga dus nooit van huis zonder een macrolens. Heb je geen macrolens? Probeer dan eens een telelens in combinatie met een tussenring. Tussenringen verkleinen de minimale scherpstel afstand tot je onderwerp. Door dichter op je onderwerp te zitten vergroot je je onderwerp en kun je het macrobereik redelijk goed benaderen.

Tip 6: Breng orde in chaos

Alle kleurenpracht en de combinaties tussen fascinerende herfstlandschappen en kleine details kunnen nogal eens chaotisch overkomen. Zeker midden in de bossen. Hou het eenvoudig. Zoek naar simpele lijnen, symmetrie en denk aan de regels rond compositie. Juist in de herfst kunnen de meest eenvoudige composities zeer krachtig zijn. Ook hierbij geldt de kunst van het weglaten. Heeft iets in je foto geen functie of geen versterkende waarde? Laat het er dan uit.


 

Tip 7: Laat de lucht achterwege

Ga je herfstlandschappen in het bos fotograferen? Zorg dan dat je de lucht uit je foto laat. Zeker op bewolkte dagen zijn de contrastverschillen enorm. De lichtmeter van je camera kan zulke hoge contrasten niet aan. Het gevolg is fletse foto’s met vaak overbelichte luchten. Maak je compositie dusdanig dat je de lucht achterwege laat. Hierdoor krijg je niet alleen een veel betere belichting, maar je versterkt ook nog eens de herfstkleuren en de sfeer. Is het een zonnige, heldere dag? Dan kan juist de blauwe lucht nog iets extra’s geven aan de al bijzondere kleurschakeringen in je foto. Blijf dus wel experimenteren.

Tip 8: Denk in zwart-wit

De herfst is bij uitstek geschikt om de wereld in zwart-wit te zien. Het licht, de zachte kleuren en typisch herfstweer zoals dichte mist of donkere grijze dagen vragen om zwart-wit foto’s. Ook hierbij geldt dat je op moet passen met de lucht. Die gooit vaak roet in het eten als het gaat om de zachte overgangen van licht naar donker. Heb je moeite met het ‘zien’ in zwart-wit? Kies dan eens in het menu van je camera voor een zwart-wit ‘picture style’. Als je in RAW fotografeert wordt de foto op de display van je camera dan weergegeven in zwart-wit. Je daadwerkelijke RAW bestand bezit nog wel alle kleurinformatie. Thuis achter je computer kun je de foto dan alsnog omzetten naar zwart-wit. Fotografeer je in JPG, bedenk dan dat het kiezen voor zwart-wit in je camera ook een definitieve keuze betekent. Wederom een reden om vooral in RAW te fotograferen.

Fietsers onderweg op een herfst ochtend

 

Tip 9: Maak gebruik van grijze dagen


Op gure, donkere herfstdagen ben je misschien niet snel geneigd om erop uit te trekken. Maar bedenk dat ook deze dagen typerend zijn voor dit seizoen. Door het diffuse licht kunnen juist op grauwe dagen de kleuren fascinerend zijn. Ze worden zacht en pastel-achtig. Voeg daar een regenbui aan toe en alles wordt voorzien van een mooie glans. Een dikke laag bewolking werkt dan als een grote lichtbak.

Tip 10: Varieer met je witbalans

De verscheidenheid aan kleuren tijdens de herfst is enorm. Om die diepe, levendige kleuren zo mooi mogelijk vast te leggen is de automatische witbalans van je camera niet altijd de beste keuze. Is er vooral sprake van warme kleuren? Verhoog de kleurtemperatuur van je camera dan een beetje. De kleuren krijgen dan nog een extra ‘duwtje in de rug’ wat de sfeer weer versterkt. Zitten er vooral veel verschillende kleuren in je compositie? Kies dan voor een iets koelere witbalans. Dat versterkt juist de contrasten. Doe het altijd met mate en bedenk dat het kiezen voor een specifieke witbalans ook een kwestie van smaak is.