met je gezicht in het licht

Verstilling

 

Verstilling – Toen ik in 2002 mijn eerste landschapsfoto’s maakte, was mijn motivatie niet alleen het buiten zijn en het genieten van de natuur. Het was ook een uitlaatklep. Je zult het vast herkennen. Een ontsnapping uit de dagelijkse hectiek. Weg van mijn drukke en ‘snelle’ baan in het bedrijfsleven. Landschapsfotografie gaf mij een manier om tot rust te komen, de accu op te laden. En, zoals ze zo mooi zeggen, ‘het hoofd leeg te maken’.

Ik wilde een boek maken wat die essentie voor mij weergeeft. Geen cursusboek of een boek over een gebied. Maar een boek waarin ik mijn verhaal kan vertellen. Een reis door de afgelopen 20 jaar dat ik dit heb mogen doen. Hoe heb ik het maken van de foto’s beleefd? Wat drijft me? Waarom?

 

 

Landschapsfotografie heeft mij op mentaal vlak denk ik een beter mens gemaakt. Minder impulsief, beter en meer relativerend. Het geduld dat ik als landschapsfotograaf soms moet opbrengen om te wachten op dat ene moment, leert me om ook in het dagelijks leven wat meer de tijd te nemen. Tijd om zaken te overdenken, beslissingen te nemen of de tijd te nemen om een zaken vanuit een ander perspectief te kunnen beoordelen.

Talloze studies hebben aangetoond dat in de natuur zijn aanwijsbaar positieve effecten heeft op je mentale gezondheid. Het verlaagt bijvoorbeeld stress, gevoelens van angst, je bloeddruk en je spierspanning. En het verhoogt gevoelens van geluk, geeft meer energie en volgens sommige studies kan het zelfs je levensverwachting aanzienlijk verhogen.

 

 

Als de foto’s in dit boek je stimuleren om zelf die positieve effecten te gaan ervaren, zou ik dat fantastisch vinden. Ik zou iedereen de ervaringen, gevoelens van verbazing, geluk en schoonheid wensen die ik in de afgelopen 20 jaar heb mogen meemaken tijdens het maken van deze foto’s.

Mijn nieuwe boek “Verstilling’ is nu in de boekhandel en online verkrijgbaar. Veel kijk en leesplezier!