Tips, praktische gidsen en inspiratie

voor de landschapsfotograaf

Tips, praktische gidsen en inspiratie


Of je nu een beginnende landschapsfotograaf bent of een expert, je ontwikkeling houdt nooit op. Nieuwe inzichten vergaren, inspiratie opdoen en nieuwe technieken leren is essentieel om je als fotograaf verder te ontwikkelen. Deze artikelen vol tips, technieken en reviews kunnen je op weg helpen.

Waar het om gaat is dat je begrijpt

OVER 'ZIEN', MYTHES EN KENNIS


Ochtendmist boven de Makkummerplas bij Weister met twee grauwe ganzen.

Landschapsfotografie is op dit moment wereldwijd de meest populaire vorm van fotografie. Niet eerder waren er zoveel mensen die zich bezighouden met landschapsfotografie. Niet raar als je bedenkt dat we het hebben van vrije tijd, natuur beleven en buiten zijn steeds belangrijker gaan vinden. Combineer dat met het feit dat fotografie onverminderd populair blijft en de combinatie is snel gemaakt. Maar hoe populair landschapsfotografie ook is, veel mensen blijven het één van de meest lastige vormen van fotografie vinden. Een goede landschapsfoto die een emotie communiceert, een verhaal verteld, compositie technisch goed in elkaar steekt, op het juiste moment gemaakt is met een duidelijk gevoel voor het juiste licht en technisch goed gemaakt is, is niet gemakkelijk.

Lees verder

 
Zonder ideeën schieten we met losse flodders.

Masterclass Landschapsfotografie


Abstracte zwart wit opname van een zwembad

Het is al heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst een camera kocht en mijn eerste foto’s nam. Er is sindsdien veel veranderd, maar er is ook veel gelijk gebleven. Wat niet veranderd is is de passie en het enthousiasme. En de niet aflatende stroom aan ideeën en inspiratie. Ideeën en inspiratie zijn de ‘lifeline’ van iedere fotograaf, of je nu landschapsfotograaf, fashion- of sportfotograaf bent. Zonder ideeën schieten we met losse flodders. Voor mijn landschapsfotografie begint het altijd daarmee. Het idee bepaalt wat je waar en hoe gaat doen. Het bepaalt je timing, welk materiaal je gebruikt en welke techniek.

Lees verder

 
CONSTANT VERANDEREND EN BEWEGEND, ZIJN ZE EEN NOOIT AFLATENDE BRON VAN INSPIRATIE.

Hoe fotografeer je mooie wolkenluchten


Een kalme ochtend bij Esonstad in Oostmahorn in Friesland - Bas Meelker Landschapsfotografie

Iedereen die met landschapsfotografie aan de slag gaat heeft wel een fascinatie voor wolken. Constant veranderend en bewegend, zijn ze een nooit aflatende bron van inspiratie. Ze maken of breken onze landschapsfoto’s, drijven ons soms tot wanhoop en kunnen ons keer op keer verrassen. Je kunt prachtige landschapsfoto’s maken zonder ook maar één stukje lucht te laten zien. Maar voor mij maken (wolken)luchten een essentieel onderdeel uit van mijn fotografie. Sterker nog, ik denk mijn fascinatie voor wolkenluchten bepalender was voor mijn reis in de landschapsfotografie dan mijn fascinatie voor het landschap. Mijn ervaring heeft me geleerd dat alles wat boven ons hoofd gebeurt zo bepalend is voor het eindresultaat van onze foto, dat kennis hierover essentieel is. Mooi licht en mooie luchten vastleggen hoeft geen kwestie van geluk te zijn. Laten we in dit artikel eens kijken wat je allemaal kunt doen om jouw kans op het vastleggen van spectaculaire luchten zo groot mogelijk te maken.

Lees verder

 

 
Een andere invalshoek

Beeldbewerking in landschapsfotografie


Klaprozen in een bloemenveld in het avondlicht met warm kleuren

Een blog schrijven over beeldbewerking niet gemakkelijk. Niet omdat het een veelbesproken onderwerp is of omdat iedereen er een eigen mening over heeft. Maar vooral omdat er zo ontzettend veel over te vertellen is. Het is onmogelijk om een behapbaar blog te schrijven zonder dat je concessies moet doen aan de inhoud. Er zijn genoeg boeken over geschreven om een behoorlijke bibliotheek mee te vullen. En op internet zijn genoeg instructie video’s te vinden om de term ‘binge watching’ een hele nieuwe lading te geven. Wil je ze allemaal bekijken, dan zul je voorlopig de deur niet meer uitkomen…En de vraag is of je daar wijzer van gaat worden. Dus wat kan of wil ik daar nog aan toevoegen? Nou, misschien kan ik het voor je wat versimpelen. En om dat te doen, zullen we beeldbewerking vanuit een andere invalshoek gaan bekijken. Maar voordat we daarop ingaan is het goed om een aantal uitgangspunten met elkaar af te spreken.

Lees verder

 
over zin, onzin en verleid worden

Foto apparatuur voor de landschapsfotograaf


The famous historical 'Waterpoort' at twilight in Sneek, The Netherlands

Net als in iedere andere tak van fotografie is het ook in de landschapsfotografie van groot belang dat je over het juiste foto-apparatuur beschikt. Het laatste wat je immers wilt is belemmerd worden door je eigen materiaal bij het maken van die ene unieke foto. Onder zoveel mogelijk omstandigheden over zo optimaal mogelijk materiaal beschikken, dat is wat we willen. Maar wat heb je nu zoal nodig? Wat zijn de juiste keuzes? En is goedkoop altijd duurkoop? In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen. Maar eerst even dit:Een artikel schijven over de juiste foto apparatuur voor een landschapsfotograaf is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel (persoonlijke) factoren die daarbij een rol spelen en die ervoor zorgen dat jij wellicht andere keuzes maakt dan ik. Ook zaken als ervaring, budget of voorkeur voor bepaalde merken en typen spelen daarbij een belangrijke rol.

Lees verder

 
alles wat je in het veld kunt doen is winst

Grijsverloopfilters - zijn ze nog wel nodig


Foto van het Dwingelderveld in de winter met sneeuw en een mooie zonsondergang

Dat is een vraag die ik tegenwoordig steeds vaker krijg. Met camera’s met een steeds groter dynamisch bereik en software die ons in staat stelt onze foto’s op een verbazingwekkende manier te bewerken, is het een terechte vraag.  Daarnaast zijn goede grijsverloopfilters niet goedkoop en alhoewel ze geen kilo’s wegen,  dragen ze toch weer bij aan een zwaardere fototas. Kijkend naar al deze factoren is de vraag of ze nog nodig zijn wat mij betreft een hele terechte. Laten we voordat ik inga op het beantwoorden van die vraag nog even kijken naar de primaire functie van grijsverloopfilters. Ze worden met name binnen de landschapsfotografie gebruikt en zijn bedoeld om onze belichting ‘uit te balanceren’. Simpel gezegd zorgen ze ervoor dat een lichte lucht niet te licht wordt en gaat ‘clippen’ en dat een donkere voorgrond niet te donker wordt zodat we daar alle details verliezen.

Lees verder

 

 
een praktische gids

Zo fotografeer je onweer


Landschapsfoto van een onweersbui boven het platteland van Groningen - Bas Meelker Landschapsfotografie

Bliksem is één van de mooiste en spectaculairste natuurverschijnselen. Een prachtig lichtspektakel dat gepaard gaat met veel lawaai en die van de nacht even dag kan maken. Een flinke onweersbui boezemt bij veel mensen nogal wat angst in, niet geheel onterecht. Onweer is gevaarlijk en kan voor aanzienlijke schade en ellende zorgen. Bliksem werkt op mij als een magneet. Ik voel me een beetje een ‘storm chaser’ en kan er uren naar kijken. Het zien van bliksem doet me beseffen dat we niet overal de regie over hebben. Het laat je voor een moment de grootsheid en kracht van de natuur beleven. Het zorgt voor een behoorlijk dosis adrenaline.

Lees verder

 
een praktische gids

Zo fotografeer je winterlandschappen


Een bevroren IJsselmeer met prachtig licht bij zonsondergang - Workum, Friesland - Bas Meelker Landschapsfotografie

Het jaar nadert zijn einde, de herfst is voorbij. Het grote wachten wachten op een witte wereld breekt aan. Je volgt de weersvoorspellingen nauwgezet en dan gebeurt het. Alle seinen staan op wit. De temperatuur zakt tot onder het vriespunt en er wordt sneeuw voorspeld. Eindelijk. Radio en televisie waarschuwen ervoor, chaos op de wegen en op het spoor. Bij jou begint de adrenaline nu echt goed te stromen. Wetende dat binnen een paar dagen het landschap zal veranderen in een witte wondere wereld. Dan is het zover. ’s Nachts begint het te sneeuwen. Centimeter na centimeter, dikke vlokken. De volgende dag heb je ruim voor zonsopkomst de wekker gezet. Alles staat klaar. Batterijen zijn vol, winterkleding ligt gereed. ’s Avonds check je nog een laatste keer de weersvoorspellingen. -10 graden Celsius en een koude lucht uit het noorden voert prachtige wolkenluchten aan. Als je de volgende ochtend wakker wordt, vergeet je bijna te ontbijten. Vol verwachting stap je de deur uit, de sneeuw in en de kou tegemoet. Game on!

Lees verder

 
een praktische gids

Zo fotografeer je Cityscapes


Een blik op Manhattan vanaf de Brooklyn Bridge, New York - Bas Meelker Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie denken we vaak aan wilde, natuurlijke landschappen. Maar dat is slechts een klein deel van het hele spectrum. Een ander onderdeel van de landschapsfotografie is het fotograferen van stedelijke landschappen. Een populair en veel gebruikt woord daarvoor is ’Cityscapes’. Alhoewel het fotograferen van stedelijke landschappen steeds populairder wordt, is het voor veel fotografen nog een onbekend gebied. Dat is niet raar. Als landschapsfotografen worden we vaak aangetrokken tot de rust, sereniteit en verlatenheid van natuurlijke landschappen. Een groot contrast vergeleken met de drukte, chaos en hectiek van stedelijke gebieden. Maar ook stedelijke gebieden zijn onderdeel van ons landschap. Bovendien bieden stedelijke landschappen de fotograaf een aantal voordelen. Zo zijn ze gemakkelijk bereikbaar en de variatie is vele malen groter dan onze Nederlandse natuurlijke landschappen.

Lees verder

 

 
Maximaliseer je scherpte-diepte

Werken met de hyperfocale afstand


Landschapsfotografie schotland

Hyperfocale afstand, een veel gehoorde term in de landschapsfotografie. Ik gebruik de hyperfocale afstand net zoals veel andere landschapsfotografen vaak bij het scherpstellen van mijn landschapsfoto’s. Maar wat is het precies en hoe en waarom gebruik je het in het veld?

Er zijn verschillende definities van de hyperfocale afstand. Binnen de fotografie komt het ruwweg hier op neer:

Lees verder

 
Waarheen? Waneer? Waarom?

Landschapsfotografie - een paar tips


Een mistige zonsopkomst met schapen in de wei in Groningen

Landschapsfotografie is een van de meest populaire vormen van fotografie. En dat is niet voor niets. Landschapsfotografie is voor iedereen bereikbaar, je stapt de deur uit en je kunt in principe gelijk aan de slag. Combineer dat met het gevoel van vrijheid, het buitenleven en het feit dat landschapsfotografie qua materiaal en techniek relatief eenvoudig is (je hebt geen studio nodig, flitsers, superlange telelenzen of camera’s met geavanceerde snelle functies, etc.) en je hebt een combinatie die voor velen erg aantrekkelijk is. Maar landschapsfotografie wordt vaak ook als lastig ervaren. Op het goede moment op de goede plek zijn en de goede dingen doen vergt tijd

Lees verder

 
Haal meer uit je herfstfotografie!

10 tips voor betere herfstfoto's


Gouden herfstlicht schijnt door de bomen in de bossen rond Gasselte - Bas Meelker landschapsfotografie

Herfst betekent herfstkleuren en daarvoor moet je in het bos zijn. En alhoewel de herfst officieel drie maanden duurt zijn de herfstkleuren in Nederland op zijn mooist in de laatste week van oktober en de eerste twee weken van november. Hou daar rekening mee als je van plan bent erop uit te trekken. Let daarbij goed op het weer. Komt er een flinke herfststorm aan? Dan is de kans helaas groot dat de bomen snel hun bladeren verliezen met als gevolg dat er van een ‘kleurige’ herfst weinig overblijft. Is het daarentegen rustig weer met zonnige dagen en koude nachten, dan krijgen de herfstkleuren een extra ‘boost’.

Lees verder