Back-up, Back-up, Back-up…..
Back-ups maken is een continu, nooit aflatend proces voor iedere serieuze fotograaf. Harde schijven die crashen, foto’s die voorgoed verloren gaan en klanten moeten vertellen dat hun foto’s helaas over moeten, is voor menig fotograaf hun grootste nachtmerrie. En terecht. Iedere fotograaf heeft er in meer of mindere mate wel eens mee te maken gehad. Ook ik ben wel eens foto’s verloren door harde schijven die de geest gaven.
Een goede en veilige structuur voor je back-ups is dus een must. En iedere fotograaf heeft daar zijn eigen manier voor. Ik zal je hier ook geen complete uitleg geven over hoe je je back-up structuur moet vormgeven. Maar ruwweg gelden er wel een aantal simpele stelregels die je altijd kunt aanhouden:
- Op ieder moment minimaal drie back-ups van je foto’s, het liefst meer.
- Zorg er altijd voor dat je op ieder moment minimaal 1 back-up extern hebt, dus op een andere locatie.
- Zorg er altijd voor dat je back-ups up-to-date zijn. Bestaande foto’s wijzigen of nieuwe foto’s toevoegen betekent dus direct een nieuwe back-up maken.
Er zijn ontzettend veel manieren waarop je gemakkelijk en snel het hele back-up proces kunt vormgeven. Snelle externe harde schijven, raid systemen, etc. De kosten van externe opslag zijn relatief laag en overdrachtssnelheden nemen alleen maar toe. (Een NAS –Network Attached Storage kan ook, maar is relatief langzaam) Er is ook genoeg software te vinden die het hele proces automatiseert en ervoor zorgt dat alles continu en netjes gesynchroniseerd en geback-upt wordt.
Externe back-up
Een back-up hebben op een externe locatie is vaak een ander verhaal. Fysiek ergens een harde schijf met je back-up brengen en iedere keer weer ophalen en terugbrengen is lastig en tijdrovend. Maar voor een beroepsfotograaf wel noodzakelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook verschillende online mogelijkheden. Bij online back-ups denk je misschien al snel aan systemen als Dropbox, Google drive of Onedrive van Microsoft. En alhoewel dit op zich prima systemen zijn, is het voor een fotograaf geen oplossing. Dat heeft met name te maken met hun beperkte opslag mogelijkheden. Standaard bieden ze vaak niet meer dan 5 of 10gb. Upgraden naar meer opslagruimte is weliswaar mogelijk, maar ook dat is maar beperkt.
Daarnaast speelt er nog een andere belangrijke factor bij Dropbox, Google drive en soortgelijke online mogelijkheden. Het zijn oplossingen voor online opslag en niet specifiek gericht op back-up. Wat bedoel ik daarmee? Online opslag systemen zijn bedoelt om online bestanden op te slaan zodat je ruimte kunt vrijmaken op je lokale harde schijf. En dat doe je met je foto bestanden uiteraard NOOIT! Daarnaast beschikken ze meestal niet over handige geautomatiseerde back-up software. Ja, er zijn mogelijkheden voor. Maar kijkend naar het gemak, de kosten en de beperkte opslag capaciteit, zijn ze voor een beroepsfotograaf eigenlijk geen serieuze optie.

Gelukkig zijn er andere oplossingen voor online back-ups. Zelf ben ik me al een tijd aan het oriënteren naar een goede oplossing hiervoor. Laat ik eerst aangeven dat een back-up maken van je foto archief in de cloud een steeds interessantere optie is geworden. Dat heeft met name te maken met het feit dat een aantal aanbieders (echte) ongelimiteerde data opslag aanbieden, de prijzen voor een abonnement laag zijn en internetsnelheden (up- en download snelheden) de laatste jaren een stuk sneller zijn geworden.
Met name dat laatste was (en is) voor veel serieuze fotografen de bottleneck. Een back-up naar de cloud maken van tienduizenden foto’s en terabytes aan data was een tergend langzaam en bijna ondoenlijk proces. En ja, het is nog steeds niet supersnel. Maar het gemak waarmee dat tegenwoordig kan, waarbij het hele proces op de achtergrond plaatsvind, zonder dat je er eigenlijk iets van merkt, is een verademing.
Er zijn veel verschillende aanbieders als het gaat om back-uppen naar de cloud en na enig zoeken, kwamen er uiteindelijk drie aanbieders bovendrijven:
- Backblaze (www.blackblaze.com)
- Carbonite (www.carbonite.com)
- Crashplan (www.crashplan.com)
Ik zal je hier geen complete productvergelijking geven, maar alle drie hebben ze hun voor- en nadelen. Wil je je goed verdiepen in de voor jou juiste oplossing, kijk dan eens op www.cloudwards.net. Hier vind je uitstekende informatie en vergelijkingen als het gaat om cloud back-up oplossingen.


Ik heb uiteindelijk gekozen voor Backblaze om de volgende redenen:
- Uitstekende online reviews
- Aantrekkelijke prijs ($5,- per maand of $50,- per jaar of $95,00 per 2 jaar)
- Snelheid
- Gebruikersgemak
Backblaze installeren en instellen gaat ontzettend eenvoudig. De software herkent zelf de interne en externe harde schijven en neemt deze automatisch mee. Natuurlijk kun je wel bepaalde mappen of bestanden uitsluiten. Het hele back-up proces verloopt verder geruisloos op de achtergrond. Natuurlijk is de snelheid van alles afhankelijk van je internetsnelheid en andere factoren En zelfs met snelle verbindingen, zal het dagen of weken duren voordat je hele archief in de cloud staat. Maar als je zoals ik bijna dagelijks met je foto’s bezig bent, valt dat nog te overzien.

Natuurlijk kent Backblaze ook een aantal nadelen:
- Wil je heel specifiek zelf zaken instellen en aanpassen in het back-up proces, dan biedt backblaze weinig mogelijkheden
- Geen mogelijkheden om NAS systemen te back-uppen
- Geen mogelijkheden om Time-machine harde schijven te back-uppen
Iets waar je daarnaast nog rekening mee dient te houden is dat als je na 30 dagen geen nieuwe back-up hebt gemaakt, je oude back-up automatisch verwijderd wordt. Dat klinkt misschien als een show-stopper, maar in de praktijk zal het bij de meeste fotografen niet voorkomen. Als je immers binnen dertig dagen geen nieuwe back-up maakt, is er iets goed mis….

Tenslotte moet ik nog wel even vermelden dat ik (gelukkig) nog geen gebruik heb moeten maken van hun diensten om een back-up terug te zetten. Ik kan je dus niet vertellen hoe snel en gemakkelijk dat verloopt. Maar op hun website en in reviews vind je hier genoeg informatie over terug. Je kunt back-ups downloaden, ze sturen een usb flash drive op als het om kleine bestanden gaat en je kunt zelfs kiezen voor het opsturen van een harde schijf met je back-up (tegen betaling met een refund als je de HD terugstuurt).
Al met al vind ik het een geruststellende gedachte dat er nu ook een back-up van mijn hele archief online in de cloud staat. Backblaze biedt een eenvoudige, maar uitstekend werkende oplossing voor relatief weinig geld. Natuurlijk is het goed om ook even goed te kijken naar hun voorwaarden en je een beeld te vormen van zaken rond privacy en veiligheid. Maar als die voor jou verder acceptabel zijn, is Backblaze wat mij betreft een prima oplossing.
10 Comments
Handige info en ik ga kijken testen met de Backblaze backup oplossing. (link bovenin verwijst trouwens naar backplaze)
Ik las dat je een backup kan maken via Backblaze B2 cloud storage vanaf veel soorten servers/software en daarmee uiteindelijk ook een kopie van timemachine in de cloud kan krijgen via een omweg.
Als je je timemachine backup laat maken naar bijvoorbeeld je synology server en die map weer laat backuppen naar je backblaze cloud B2 storage dan komt het goed. Het testen zit hem dus nog hoe terug te zetten. Voor mij persoonlijk zet ik alle RAW files en Lightroom selecties ed (catalogus) op een plek op m’n synology server. De def selectie jpg’s exporteer ik in de foto map en daardoor via site/ app makkelijk te benaderen. De RAW mappen met catalogus wil ik gaan backuppen in de cloud.
Dank je Ben en ik heb de link aangepast. Ook een goede tip van je om via een omweg toch je time machine te back-uppen.
Ik laat zelf elke dag een backup maken door KPN (€7.26 per maand). En vind het wel een fijn idee dat de foto’s dan niet in de VS worden opgeslagen.
Dat is ook een prima optie. Ik kan me voorstellen dat het feit dat je data in Amerika een nadeel kan zijn.
Hoe zit het met de beveiliging van je bestanden in de cloud. Is dat compleet dichtgetimmerd en ben je daar ook voor verzekerd mochten je bestanden toch gehackt worden?
Hoi Rutger, alles over de encryption die Backblaze gebruikt vind je hier. https://help.backblaze.com/hc/en-us/articles/217664688-Can-you-tell-me-more-about-the-encryption-Backblaze-uses- Maar uiteraard zal het nooit 100% dichtgetimmerd zijn en heeft Backblaze zich ingedekt tegen aansprakelijkheid. Maar dat zul je bij iedere soortgelijke aanbieder aantreffen. Wat dat betreft kan ik je maar 1 advies geven en dat is om nooit al je eieren in 1 mandje te leggen.
Hey Bas, ik lees dat na 30 dagen geen nieuwe back-up de oude verwijderd wordt. Maar wat als ik bv. mijn hele jaar 2018 bij BackBlaze wil storen/back-uppen? Daar zal in principe niks meer aan veranderen in die mappen en bestanden. Dan is BackBlaze hiervoor niet de beste optie?
Hallo Kurt,
Als je 1x per jaar een backup doet, dan is het inderdaad niet de beste optie. Op mijn harde schijven staan verschillende jaren en 2019 wordt ook op dezelfde RAID harde schijven geback-upt. Dan is het geen probleem. Stel je hebt voor ieder jaar 1 harde schijf en daar doe je binnen 30 dagen niets meer mee als je hem eenmaal hebt ge-backupt, dan is BackBlaze voor jou niet geschikt. Ik heb 6TB raid harde schijven waar verschillende jaren opstaan, dus voor mij werkt het prima. Met vriendelijke groeten, Bas Meelker
Wat doe je als je als fotograaf enkele maanden in het buitenland zit? En op de koop toe heb ik een tiental harde schijven,moet ik die dan om de zoveel dagen allemaal aansluiten,indien ja ,niet zo handig.
Heeft iemand een ander alternatief.
Hartelijk dank,
Erik
In jou geval zal je inderdaad naar een alternatief moeten kijken Erik. Maar laten we realistisch zijn, de door jou beschreven situatie is een uitzondering. Voor de meeste mensen zal het waarschijnlijk geen probleem zijn om 1x per maand even met je HD’s een connectie te maken.