Benro FH100M2: het filtersysteem 2.0
We hebben de afgelopen jaren gezien dat steeds meer fabrikanten filtersystemen op de markt brengen. Een logische ontwikkeling gezien de populariteit van landschapsfotografie. En met meer fabrikanten neemt de concurrentie ook toe en dus de ontwikkeling. Wat dat betreft leven we as fotografen in een fantastische tijd. Of het nu gaat om filtersystemen, camera’s, lenzen of software (waar blijft de innovatie in statieven…?), de ontwikkelingen volgen zich in gestaag tempo op. Met alle voordelen voor ons fotografen. En nu is het dus de beurt aan Benro om met een compleet nieuw en innoverend filtersysteem te komen, Het Benro FH100M2 systeem. Tijd om te zien wat de voor- en nadelen zijn en hoe het systeem zich in het veld houdt.

Over deze gebruikerstest
Deze gebruikerstest is een weergave van mijn persoonlijke ervaringen met het filtersysteem. Dit is geen objectieve review, wel een eerlijke. Ik ben als ambassadeur verbonden aan Benro en dat ben ik uiteraard niet voor niets geworden Dat ik enthousiast ben over hun producten mag duidelijk zijn.
Maar ik ben ook kritisch. Je mag een eerlijke gebruikerstest verwachten. Ik heb deze gebruikerstest geschreven vanuit de praktijk van een landschapsfotograaf. Dat betekent dat ik geen vergelijking zal maken op pixel niveau in gecontroleerde omstandigheden. Deze gebruikerstest geeft mijn ervaring met het Benro filter systeem in de praktijk weer.
Nieuw?
Het systeem compleet ‘nieuw’ noemen is misschien wat overdreven van mij, want de basis is nog steeds hetzelfde. Het systeem bestaat uit lens ringen, een filterhouder met drie 100mm filter slots en de filters. Aan de filters is overigens niets veranderd. Je kunt nog steeds je vertrouwde 100mm filters uit de Benro Master Series of Universal series gebruiken. En dat is mooi. Maar voor de rest zijn alle onderdelen van het systeem behoorlijk veranderd.
Lensringen
Laten we beginnen met de lens ringen. De grootste verandering hier is dat je het polarisatiefilter niet meer in de lens ring bevestigd, maar in het nieuwe filterhouder. De lens ring is hiermee een stuk simpeler en kleiner geworden en bevat dus geen roterende ring meer waarmee je het polarisatiefilter draait. Die zit nu dus in het filterhouder. En dat is wat mij betreft één van de grootste verbeteringen van het nieuwe systeem. Het bevestigen en verwijderen van het polarisatiefilter gaat nu een stuk gemakkelijker. Nog wel steeds het advies om het polarisatiefilter niet te vast te draaien! Dat kan het verwijderen nog wel eens lastig maken, zeker als je in natte of koude omstandigheden aan het fotograferen bent. Maar dat geldt voor de meeste systemen.


Benro FH100M2 Filterhouder
Veel van de innovatie is gegaan in het filterhouder. En die ziet er ook compleet anders uit. Het is uiteraard nog steeds een 100mm systeem dus de afmetingen zijn niet veel veranderd, maar hij oogt en voelt robuuster. Het bevestigen van de filterhouder op de lens ring gaat ook anders. Op het vorige master systeem bevestigde je het filterhouder met twee draaischroeven, linksonder en rechtsboven (of vise versa). In het nieuwe Benro FH100M2 systeem is 1 schroef verdwenen en daarvoor is een ‘in-klik’ systeem voor in de plaats gekomen. Linksonder zit een inkeping waar je het filterhouder in plaatst.
Recht bovenaan zit nu een schuifklem waarmee je het filterhouder vastzet met een draaischroef. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk werkt het gemakkelijker en sneller dan het oude systeem. En vast is nog steeds vast. Voordeel van dit systeem is ook dat als de schroef waarmee je het filter vastdraait op het filterhouder per ongeluk losdraait, je filterhouder niet los kan komen van de lens ring. Hij zit nog steeds met de ‘schuifklem’ vast. Een extra stukje veiligheid dus.
Wat ook veranderd is, is dat het filterhouder nu een duidelijk boven- en onderkant heeft. Dat staat aangegeven achter op het filterhouder. Natuurlijk kun je het filterhouder nog steeds draaien als dat nodig is. Zoals eerder aangegeven bevestig je nu ook het polarisatiefilter in het filterhouder. Op de achterkant van het filterhouder staat ook aangeven waar je die ring kunt vinden en roteren. Kleine details, maar het maakt het systeem af en verhoogt het gebruikersgemak. Wat mij betreft waardevolle wijzigingen.
Je filters verschuiven zonder ze aan te raken, het kan nu!

De grootste verandering zit in de wijze waarop je in het veld je filters bedient. Benro heeft hiervoor een systeem ontwikkeld waarmee je met een draaiwiel je filters omhoog en omlaag kan bewegen. Om dat te kunnen doen heeft Benro kunststof frames ontwikkeld waar je je filters in plaatst. Het bevestigen van je filter in een frame gaat simpel en snel. En in de gebruiksaanwijzing staat duidelijk aangegeven hoe je dat moet doen. Het komt erop neer dat de filters vastgeklemd worden middels een wieltje waarmee je het filter op ‘spanning’ zet in het frame.
En maak je geen zorgen, die spanning is ruim voldoende om het filter veilig en vast in het frame te plaatsen zonder enig risico dat je een filter breekt of beschadigd. Bovendien hoef je dit uiteraard maar één keer te doen. Heb je eenmaal je filter in het frame geplaatst, dan hoeft hij er in principe niet meer uit. Er zijn overigens filterframes verkrijgbaar in het 100x150mm formaat en 100x100mm formaat (voor je grijsfilters). En die heb je ook nodig, want filters zonder frame in het filterhouder plaatsen is niet mogelijk. Daar zijn de filter slots te wijd voor.

Aan de linker en rechter buitenkant van het frame zitten ‘tanden’ als op een tandwiel. Het tandwiel zit op het filterhouder en is met een wiel te draaien. Als je het frame met filter in het filterhouder schuift kun je door het wiel naar voren of naar achteren te trekken het tandwiel voor de verschillende filter slots zetten. Je kunt dus door het draaiwiel in te drukken of naar je toe te trekken het tandwiel voor slot 1, 2 of drie gebruiken. En door vervolgens aan het tandwiel te draaien, verschuif je het filter omhoog of omlaag. Het klinkt ingewikkeld, maar geloof me, het werkt!

Het Benro FH100M2 systeem heeft een aantal mooie voordelen:
- Het belangrijkste voordeel is dat je de filters heel gemakkelijk nauwkeurig kunt verschuiven in het filterhouder. Het filter met de hand verschuiven gaat nog wel eens stroef, zeker als je filters redelijk vast in je filterhouder zitten. Door het nieuwe systeem kun je je filter op de millimeter nauwkeurig in je compositie plaatsen. Het werkt simpelweg nauwkeuriger en gemakkelijker.
- Bijkomend voordeel van het niet meer met de hand verstellen is natuurlijk ook dat je filters schoner blijven. Bij het uit- en inpakken van je filter en het plaatsen in het filterhouder kun je het filter bij het frame vasthouden i.p.v. direct op het glas. Geen vingerafdrukken meer door het verschuiven van je filter.
- Door je filter in het kunststof frame te plaatsen wordt je filter bovendien extra beschermd. Laat je je filter per ongeluk vallen, dan heeft hij nu een ‘stootrand’. Dat kan zeker bij de glazen Master Series filters heel wat ellende schelen! Daarnaast zorgt het frame voor kleine voordelen zoals minder kans op krassen als je je filter ergens op moet leggen (het filterframe is dikker qua mm als het filter).
- Als je meerdere filters tegelijkertijd gebruikt, zorgen de frames voor een goede afdichting tussen de filters. Hierdoor is de kans op hinderlijke schitteringen en lichtlekken kleiner of zelfs nihil.
- De frames voor de grijs filters passen perfect qua afmetingen in het filterhouder en het frame zorgt voor een 100% afdichting met de randen. Je kunt het grijs filter ook alleen maar aan de bovenkant van het filterhouder in het filterhouder plaatsen en verwijderen. Bij het inschuiven merk je dat het frame op een gegeven moment niet verder te schuiven is, zodat hij precies goed zit. Slim bedacht Benro!

Benro FH100M2 – Ervaringen in het veld
Ik moet zeggen dat toen ik het systeem voor het eerst zag, ik even mijn bedenkingen had. Wordt het niet wat te ingewikkeld? Mooi al die features, maar zijn ze echt nodig? Maar ik moet zeggen dat ik gelijk bij het eerste gebruik in het veld overtuigd was. Het hele proces van het filterhouder op de lens ring bevestigen, de filters in de filterhouder plaatsen en de filters bedienen via het draaiwiel op de achterkant van de filterhouder gaat een stuk gemakkelijker dan het vorige systeem. Het gaf mij een echte ‘waarom heeft niemand hier eerder aan gedacht’ ervaring.
De bediening gaat soepel en ook als je meerdere grijsverloopfilters gebruikt, kun je ze gemakkelijk 1 voor 1 verschuiven. In het veld filters verwisselen en toevoegen en tijdens het fotograferen even je filter fijn afstellen, het is een fluitje van een cent. Het hele systeem geeft je een gevoel van precisie en vertrouwen. En hoe goed het vorige systeem ook was, het steekt daarom nu wel wat primitief af tegen het nieuwe systeem. Ik ben tot nu toe geen zaken tegengekomen bij het nieuwe systeem die mij hinderden of die ik als een stap terug ervaren heb.
Benro FH100M2 – Alleen maar goed nieuws?
Is het nieuwe Benro FH100M2 systeem alleen maar een stap vooruit? Uiteraard zitten er ook wat (potentiële) nadelen aan dit nieuwe systeem:
- De ‘tanden’ aan het frame waar het filter in zit zijn van kunststof. De tijd zal uitwijzen of en hoe snel daar slijtage bij gaat optreden. Datzelfde geldt voor het draaiwiel op het filterhouder. Dat is iets wat ik (nog) niet kan beoordelen, alhoewel alles er erg gedegen en goed afgewerkt uitziet.
- Als laatste heb je nu natuurlijk niet meer genoeg aan alleen een lens ring(en), filterhouder en filter(s). Je zult ook frames moeten aanschaffen. Maar met een prijs per frame van €14,95 zal dat geen groot nadeel zijn.

Conclusie
Ik heb het nieuwe Benro FH100M2 systeem nu een aantal keren in het veld kunnen gebruiken en zoals ik hierboven heb al een beetje heb aangegeven is het wat mij betreft echt een stap vooruit. Benro is erin geslaagd om een innovatief systeem te ontwikkelen. Vol met features die wat mij betreft ook echt zin hebben. Geen ‘meer omdat het kan’ update dus. Dat het systeem in omvang wat toegenomen is, weegt wat mij betreft niet op tegen de voordelen die je bij het gebruik gaat ervaren.
Of het een upgrade ten opzichte van het vorige systeem waard is? Als je het budget hebt, kan ik het je zeker aanraden. Gebruik je nu al het Benro Master Series filter systeem? Dan heb je nog steeds een prima systeem. Je zult met het nieuwe Benro FH100M2 systeem natuurlijk ook geen mooiere foto’s maken. Maar hoe gemakkelijker de bediening van je materiaal tijdens het fotograferen gaat, hoe meer je je kunt focussen op wat echt belangrijk is; dat wat voor je lens (en filters..) gebeurt. En gelukkig kun je je bestaande filters (Master Series en Univeral Series) gewoon blijven gebruiken als je toch besluit om te updaten. Heb je nog geen goed filtersysteem en ben je op zoek naar het beste filtersysteem van dit moment? Dan is het nieuwe Benro filtersysteem in combinatie met de Benro Master Series filters wat mij betreft je eerste en beste keus.
Al met al een duidelijke stap vooruit met slimme verbeteringen en handige features die het werken in met filters in het veld weer een stuk gemakkelijker maakt. Een zeer geslaagde update. Prima gedaan Benro!
Kijk voor alle details en prijzen op Benro.nl
Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!
20 Comments
En de hamvraag 😉 Passen de Lee Filters er ook in?
Dat weet ik niet Richard. Het zijn wel 100x150mm frames, dus het zo zo maar eens kunnen. Even testen in een winkel lijkt me. MvG. Bas Melker
Zo net heb ik een video gezien waar deze vraag werdt gesteld. Dit kan en laten ze ook zien.
https://youtu.be/vxFR2xgaCqk?t=8m15s
Beste Bas,
Na een zeer interessante lezing van u ben ik gaan kijken naar filter systemen.
Weet u of deze houder ook binnenkort bij kits te verkrijgen is van de universal series?
Dit is namelijk niet te vinden op de site van benro
M.v.g.
Davey
Hallo Davy,
Dank je. Er zijn vooralsnog geen plannen om dit ook voor het universal systeem te doen. Maar ik kan het niet uitsluiten.
MvG, Bas Meelker
Hallo Bas
Ik was net van plan mij jouw ‘Benro Bas Meelker Filter Kit – FU10M1’ aan te schaffen. Maar nu ik lees dat er een nieuw filtersysteem is, kan ik mij net zo goed dit nieuwe systeem aanschaffen. Welke kit adviseer je in dit nieuwe systeem die ongeveer overeenkomt met je eigen kit? Ik ben geen professional maar een enthousiaste amateur. Ik zelf fotografeer vnl. met Nikon 24-70mm f/2,8 lens..
Bedankt voor je advies.
Willem
Gent-België
Hallo Willem, De Bas Meelker filterkit is bedoeld voor de startende landschapsfotograaf. Die is voorzien van onderdelen uit de Universal Series van Benro. Het nieuwe systeem waar ik zelf ook mee werk is de Master Series. Filters uit de Master series zijn ook van glas ipv de kunststof filters uit de Universal series. Het is dus een kwestie van budget vor welk systeem je kiest. Beide zijn goed maar uiteraard is de Master series beter. Er zit ook een behoorlijk prijsverschil tussen beide systemen. Met vriendelijke groeten, Bas Meelker
Goedemorgen Bas,
Ik werk pas met het filtersysteem. Ik vraag mij af of het ook mogelijk is de instellingen zoals scherpstellen e.d. uit te voeren met het ND filter reeds geplaatst. Ik denk dan aan Life view met de Bulb instelling.
Je workshops zijn de eerste tijd al helemaal vol, anders had ik dit bij zo’n gelegenheid kunnen vragen.
Met vriendelijke groet,
René
Hallo René,
Of dat kan hangt wel af van de dichtheid van het filter en uiteraard de lichtomstandigheden. Met een 8- of 10- stops ND filter zul je waarschijnlijk alles moeten instellen voordat je het filter plaatst (met uitzondering van het instellen van de belichting uiteraard). Met de grijs verloop filters zou het zonder problemen moeten kunnen met het filter geplaatst.
Met vriendelijke groeten, Bas Meelker
Hallo Bas.
Bedankt voor je antwoord. Ik ga het zeker uitproberen.
Bestie Bas,
Ik heb dit nieuwe systeem aangeschaft en het werkt inderdaad gemakkelijk, nauwkeurig en snel. Het is alleen jammer
dat een los besteld filter niet met het frame in de bijgeleverde hoes en de kunststof opbergdoos passen. De hoes en de box zijn dus niet meer te gebruiken of
je moet iedere keer het filter uit het frame halen. Het zou mooi zijn als Benro dit gaat aanpassen. Het had misschien in je test kunnen staan?
Nu maar een los opbergsysteem voor de filters kopen.
Toch bedankt voor je duidelijke gebruikerstest.
Vr. Groet. Nico
Hallo Nico,
Dat kan ik me voorstellen. Benro heeft wel een nieuwe tas ontwikkeld om je filters in op te bergen. Maar het nieuwe systeem betekent inderdaad dat de oude hoezen niet meer passen. Ik moet wel zeggen dat ik de nieuwe opbergtas voor de filters een stuk beter vind dan de oude. Wat dat betreft kan ik je de nieuwe zeker aanraden.
Met vriendelijke groeten,
Bas Meelker
Dag Bas,
Een nadeel bij filters is, zeker als je er meerdere achter elkaar plaatst, de toename van vignettering. Door de frames waar de filters in gaan, wordt de afstand tussen de filters waarschijnlijk nog wat groter dan op de “oude” manier (ongeacht het merk filterhouder). Is dat bij je testen naar voren gekomen?
Groet, Ruud
Hoi Ruud, dank voor je reactie. Ik heb met dit systeem regelmatig met drie filters gewerkt (polarisatie, grijs verloop- en grijs filters) en geen last gehad van vignettering op 16mm (full frame). Ik denk dat dat ook komt omdat Benro standaard wide-angle adapterringen gebruikt en ze hun filterhouder erg dicht op de lens plaatsen. Wat mij betreft geen issue dus. Groeten! Bas
Hi, thanks for these interesting reviews. When you say no vigneting with 3 filters, is it with 82 mm or 95 CPL on 82 mm lens diameter ? And what about the light leaks ? I have read that it could be a problem because there is no foam in front of the filter holder ?
Hi, I would like to buy a Benro Filter holder system FH100M2 with several filters. I would like to know if there is a risk of vigneting with the 82 mm CPL and the Canon 24-70 and Canon 16-35 82 mm diameter please ? I know that there is a 95 mm CPL system but far more expensive because not sold in a kit…
Beste Bas, welk statief en balhoofd gebruik je op de foto?
Hallo Bernard, ik gebruik de Sunwayfoto GH-Pro geared head als statiefkop en werk met verschillende Benro en Gitzo statieven. Groeten, Bas
Hallo Bas,
is een reversed filter of een center filter nog een nuttige aanvulling voor bijv. zonsondergangen? En zo ja, welke is dan het meest aan te bevelen? En welke sterkte?
Hallo Peter,
Beide filters kunnen een nuttige aanvulling zijn. Een center filter werkt vooral goed nadat de zon ondergaat en je bijvoorbeeld bij water (een meer of zee) staat te fotograferen. Dan heb je alleen aan de horizon nog een lichte band. Een reversed filter werkt identiek maar dan vooral als je een locatie hebt boven land. Ik zou voor beide filters dan een 3-stops filter aanraden.
Groeten,
Bas