Mijn ervaringen
met de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS
In februari 2019 introduceerde Canon de RF 15-35mm f/2.8 L IS lens als onderdeel van hun professionele ‘holy trinity’ serie. Een serie van drie objectieven, bedoeld voor de professionele fotograaf die voor zijn dagelijkse werk over de beste tools wil beschikken. Met deze serie van drie zoom objectieven kun je veel van wat je als professioneel fotograaf wilt fotograferen afdekken. Een ‘Holy trinity’ serie bestaat vaak uit de volgende lenzen:
- Een groothoek zoomlens zoals een 16-35mm
- Een standaard zoomlens zoals een 24-70mm
- Een medium tele-zoomlens zoals een 70-200mm
Voor mij als landschapsfotograaf is de introductie van een nieuwe groothoek zoomlens uit de ‘L’ serie altijd een ‘big thing’. Want als ik naar mijn fotoarchief kijk, kan ik niet ontkennen dat ik het merendeel van mijn foto’s maak met een groothoeklens. Het is voor mij de belangrijkste lens in mijn uitrusting.

Kanttekeningen
Voordat ik verder inga op mijn ervaringen met deze nieuwe lens wil ik eerst een paar kanttekeningen plaatsen.
Ik schrijf mijn ervaringen vanuit mijn perspectief als landschapsfotograaf en ik heb het objectief gebruikt met mijn Canon EOS R camera. Fotografeer je andere onderwerpen of op een andere manier dan kunnen jouw ervaringen met dit objectief anders zijn.
Daarnaast ben ik als ambassadeur van Canon Nederland verbonden met Canon. Ik word echter niet betaald voor deze review. Dit artikel reflecteert mijn eigen ervaringen met deze lens. Ik zal dan ook niet schromen om de eventuele negatieve aspecten aan de kaak te stellen.

Geen technische test
Dit is geen technische test. Het is überhaupt geen test. Die vind je genoeg op het internet en ik nodig je van harte uit om die te lezen, als je daarin geïnteresseerd bent. Natuurlijk ga ik het ook hebben over de optische kwaliteit en de bouwkwaliteit van dit objectief. Maar ik ga je niet vermoeien met optische testen, uitgevoerd in laboratoria. In mijn ogen is dit niet relevant omdat deze verschillen tijdens het gebruik onder verschillende lichtsituaties niet of nauwelijks meer waarneembaar zijn.
Bouwkwaliteit van de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS
De bouwkwaliteit van de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS is wat je van een ’L’ objectief mag verwachten. Robuust, goed beschermd tegen vocht en stof en zowel de zoom- als de scherpstelring werken vloeiend en voelen goed aan. Ook de controlering voelt erg prettig aan en geeft een mooie en goed voelbare ‘klik’ bij het verstellen. De materialen verschillen niet veel van wat we de laatste jaren van ‘L’ objectieven gewend zijn. Het objectief voelt ‘high tech’ aan. Het objectief heeft een filtermaat van 82mm wat een gangbare maat is. Geen verrassingen hier dus.
Valt er dan niets te verbeteren? Weinig. Als ik iets zou moeten noemen, is dat het objectief geen interne zoom heeft. Dat betekent dat als ik uitzoom het voorste gedeelte van het objectief wat uitsteekt. Zoom ik in naar 35mm, dan trek je het voorste gedeelte weer terug. Ten eerste had ik het liefst een interne zoom gezien en als het toch een externe zoom moet zijn, dan had ik het graag precies andersom gehad. Dus ingeschoven op 15mm en uitgeschoven op 35mm. Juist omdat ik deze lens hoofdzakelijk op de weidse hoeken gebruik en dus altijd de lens uitschuif. Met eventueel kans op stof of vocht wat in je lens zou kunnen komen in extreme situaties.
Ik zeg expres ‘extreem’ omdat ik tegelijkertijd nog nooit, maar dan ook nooit situaties heb meegemaakt, waarbij vocht of stof in de lens kwam bij een ‘L’ objectief met een externe zoom. Ik ga er dus ook van uit dat het in dit geval ook een non-issue is. Maar het zal ook ongetwijfeld technische redenen hebben waarom de lens een externe zoom heeft.

Gewicht
De Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS is 50 gram zwaarder dan de EF 16-35mm f/2.8 L IS en 225 gram zwaarder dan de EF 16-35mm f/4 L IS. Op zich niet verwonderlijk aangezien de RF 15-35mm een grotere lensmount heeft en een controle ring. Beide zijn features die de andere twee lenzen niet hebben. Persoonlijk vind ik het extra gewicht geen probleem. De lens balanceert prima in de hand op mijn Canon EOS R. Je hebt niet het idee dat de combinatie lens-camerabody uit balans is.
Daarnaast betekent gewicht stabiliteit en stabiliteit betekent scherpte. Niet onbelangrijk als je in het veld op statief met een harde wind sluitertijden van enkele seconden gebruikt. Dan is ieder extra grammetje welkom! Toch kan ik me voorstellen dat voor veel van jullie een lichtere lens welkom is. Hoe je het ook went of keert, het betekent wel meer gewicht in je fototas.
Al met al zit het met de bouwkwaliteit dus wel goed. Dit is een lens die, als je er niet mee gaat gooien en smijten, jarenlang mee kan gaan.
Image Stabilizer op een groothoeklens – Zin of onzin?
In mijn review over de Canon EF 16-35mm f/4 L IS gaf ik nog aan dat de IS functie op die lens voor mij van weinig toegevoegde waarde was. In de afgelopen jaren heb ik echter mijn mening bijgesteld. Tegenwoordig fotografeer ook ik vaker uit de hand dan in het verleden. Ja, werken vanaf statief is nog altijd de standaard. Maar met de nieuwe IS systemen kun je rustig je IS op statief aan laten staan. En in combinatie met IBIS (in-body image stabilization) in de nieuwste EOS R-serie camera’s kunnen we straks nog langere sluitertijden gebruiken als we uit de hand willen fotograferen. Ik heb inmiddels dusdanig veel situaties meegemaakt waarbij ik noodgedwongen uit de hand moest fotografen, dat ik de toegevoegde waarde van IS echt ben gaan waarderen. Ik ben daarom ook blij dat Canon besloten heeft de lens te voorzien van IS.

Optische kwaliteit Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS
Zoals ik al eerder aangaf is dit geen test, maar een weergave van mijn ervaringen met Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS tot nu toe. Ik ga dus ook niet uitweiden over cijfers, grafieken en andere technische facetten. Maar ik kan je wel vertellen dat mijn vorige groothoeklens, de Canon EF 16-35mm f/4 L IS, een hele goede lens was. Dat was (en is) een lens met een geweldige beeldkwaliteit die van hoek tot hoek scherp was op de diafragma’s waarop ik de lens hoofdzakelijk gebruik (f/8 t/m f/14). En ik ga natuurlijk geen andere lens gebruiken als ik er optisch op achteruit ga.
Er zijn genoeg goede testen op internet te vinden die aangeven hoe goed deze lens is en ook mijn ervaring is zeer positief. Deze lens is van hoek tot hoek scherp, heeft een prachtige detaillering en kleurweergave op de EOS R en nauwelijks vertekening. De kleine vertekening en vignettering die aanwezig is, is gemakkelijk te corrigeren met een lensprofiel in Adobe Photoshop Lightroom of andere software.
Ook de flare is prima onder controle te houden. Natuurlijk heb je daar in bepaalde situaties last van maar veel minder als bij de EF alternatieven.
Ik kan nog verder uitweiden over de optische kwaliteiten van deze lens, maar ik zal het hierbij laten. Het is simpelweg optisch een top lens. En daarmee is alles gezegd.
Waarom de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS lens?
Met deze vraag komen we misschien wel bij het belangrijkste onderdeel van mijn ervaringen. Waarom? Mijn EF 16-35mm f/4 L IS was immers ook als een top lens. En met een adapter is hij prima en zonder enige beperking te gebruiken op een EOS R. En hetzelfde geldt voor de Canon EF 16-35mm f/2.8 L III. Bovendien is de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS met een prijs van
€ 2.499,00 nu niet bepaald een goedkope lens.
Ik zal niet gaan discussiëren over de prijs. Voor de één zal het ver buiten zijn bereik liggen en voor de ander zal de prijs geen probleem zijn. Hoe dan ook, bedenk wel dat het hier om een professionele lens gaat. Een werkpaard, bedoeld voor de professionele fotograaf. Een tool die zich zal moeten terugverdienen. Maar ook een lens waar je dag in, dag uit, onder alle omstandigheden op moet kunnen vertrouwen. Hij moet leveren. Punt.

Toegevoegde waarde
Toch kan ik de lens iedere serieuze landschapsfotograaf aanraden. De toegevoegde waarde zit hem voor mij in de volgende aspecten:
- Optisch is de lens beter dan de EF varianten. Ga je dat altijd zien? Misschien niet. Maar zeker als we straks EOS R camera’s met hoge resoluties gaan zien, zal de echte kracht van deze lens zichtbaar worden.
- De 1mm extra die je krijgt. Je denkt misschien ‘wat is nu 1mm extra?’ Maar die ene millimeter is echt goed zichtbaar in de foto. Het verschil tussen 35mm of 36mm is wellicht verwaarloosbaar, maar juist in het groothoek bereik zijn de verschillen echt zichtbaar. 15mm in plaats van 16mm maakt wel degelijk een verschil.
- De extra lichtsterkte van f/2.8 ten opzichte van mijn 16-35mm f/4 L IS is zeer welkom. Vooral als het gaat om nachtopnames waarbij je bijvoorbeeld onweer of de melkweg wilt fotografen. Het betekent dat je met lagere iso’s kunt gaan werken met alle voordelen van dien. Ik had daarvoor speciaal een Samyang 14mm f/2.8 lens. Een prima lens, maar optisch natuurlijk geen hoogvlieger. Die is dus inmiddels de deur uit. Ik kan nu alles met één lens doen. Op 15mm en f/2.8. Ideaal.
Of bovenstaande punten voor jou voldoende doorslaggevend zijn om te investeren in deze nieuwe lens is iets wat alleen jij kunt beantwoorden. Voor mij zijn ze van dusdanige betekenis, dat het een ‘no-brainer’ was. Daarnaast investeer je met deze lens ook in de toekomst. Canon zal flink in gaat zetten op het ‘R’ systeem. Dit is een lens die de toekomst aan kan. Ook als er straks wellicht camera’s gaan komen met resoluties die veel hoger zijn dan de huidige camera’s.
Conclusie Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS
Mijn ervaringen met de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS zijn tot dusver zeer positief. Het is geruststellend een groothoeklens te hebben die optisch uitstekend is en daarnaast nog eens zeer allround is. Van weidse landschappen, architectuur, reportage tot foto’s van de sterrenhemel of het noorderlicht, dit is een lens die alles kan. De IS zorgt voor een vangnet mocht werken vanaf statief een keer niet lukken. Daarnaast is de controlering een mooie extra feature die ik opvallend veel gebruik in het veld.
het belangrijkste is wellicht dat je met deze lens klaar bent voor de toekomst van het Canon R-systeem. Het is duidelijk te merken dat de lens gemaakt is met hoge-resolutie sensoren in het achterhoofd. Op een EOS R werkt hij uitstekend. Maar de ware potentie van de lens zal ongetwijfeld duidelijk worden als we hem kunnen gebruiken op echt hoge-resolutie camera’s.
Voordelen:
- Uitstekende optische kwaliteit
- Beeldstabilisatie
- Handige controle ring
- Zeer goede bouwkwaliteit
- Zeer allround groothoeklens
Nadelen:
- Prijs
- Zwaarder dan EF varianten (indien dat voor jou belangrijk is)
- Geen interne zoom

Overstappen op de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS?
Werk je nu met een EOS camera met een EF vatting en heb je voorlopig nog geen plannen om over te stappen op het R-systeem? Dan heb je aan de EF f/2.8 of f/4 versie een prima lens. Lenzen waar je nog jaren mee vooruit kunt. Maar ga je (in de nabije toekomst) voor het R-systeem, dan is dit een groothoek zoomlens die ik je absoluut aan kan raden. In dat geval zou ik niet meer investeren in EF lenzen.
Komt er een f/4 versie?
Komt Canon nog met een RF f/4 versie? Geen idee. Kijkend naar de EF familie van lenzen, zou je het verwachten. Hoe die lens eruit gaat zien, wat de prijs gaat worden en wanneer hij uit gaat komen, weet misschien nog niemand. Of je daarop wilt wachten, is uiteraard aan jou. Kun je je de lens veroorloven en wil je het beste wat Canon op dit moment te bieden heeft qua groothoeklenzen? Dan is de Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS een meer dan goede keus.
Leave a reply