Inleiding
Vijf jaar na de introductie van de EOS 6D is hij er dan: de Canon EOS 6D Mark II. De eerste EOS 6D was voor veel fotografen een eerste kennismaking met full-frame fotografie. En voor velen van hen was dat voldoende. De EOS 6D is een uitstekende camera. Lichter en kleiner dan de EOS 5D-serie, maar met een uitstekende full frame sensor en beeldkwaliteit. Samen met een hoge resolutie Live View scherm en ingebouwde GPS is het onder veel landschap-, reis-, en straatfotografen een zeer geliefde camera. In het camerageweld van de afgelopen jaren is de camera wellicht wat ondergesneeuwd, maar de mensen die er mee fotograferen zijn er nog altijd erg tevreden over. De Canon EOS 6D Mark II heeft dus ‘big shoes to fill’.

Over deze gebruikerstest
Over een periode van ongeveer 2 x drie weken heb ik de camera goed aan de tand kunnen voelen. Waaronder een intensieve week fotograferen aan de kust van Bretagne. Deze gebruikerstest is een weergave van mijn persoonlijke ervaringen met deze camera. Daarnaast heb ik ook nog kort met een prototype van deze camera kunnen fotograferen. Dit is geen objectieve review, wel een eerlijke. Ik fotografeer inmiddels 14 jaar met Canon-apparatuur en ik ben als ambassadeur verbonden aan Canon Nederland en als groot formaat print ambassadeur aan Canon Europa.
Dat ik enthousiast ben over de producten van Canon mag dus duidelijk zijn. Maar ik ben ook kritisch. Ook deze camera heeft zijn verbeterpunten en vraagtekens. Daar draai ik niet omheen.
Ik heb deze gebruikerstest geschreven vanuit het perspectief van een landschapsfotograaf. Op geavanceerde autofocus functionaliteiten of de video-aspecten van de camera zal ik niet ingaan. Ik ga ook geen uitgebreide vergelijkingen op pixel niveau laten zien. Daarvoor verwijs ik je graag naar reviews die de camera hierop wel getest hebben.
Voor wie is de Canon EOS 6D Mark II bedoeld?
De Canon EOS 6D Mark II is eigenlijk bedoeld voor drie doelgroepen. In eerste plaats voor de Canon fotograaf die graag de overstap wil maken naar een full frame camera maar niet het budget heeft of meer geld wil uitgeven aan de camera uit de 5D-serie. Als tweede de fotograaf die nu een 6D heeft en deze wil upgraden naar de laatste technologie maar ook niet geld wil uitgeven aan de 5D-serie. Tot slot de professionele fotograaf voor wie het als een back-up camera kan dienen naast een camera uit de 5D -of 1D-serie. Aan deze laatste doelgroep schenk ik in deze gebruikerstest geen aandacht: deze mensen weten wel wat ze willen.

Body en design
Eerste indruk
Het eerste wat me opviel toen ik de camera oppakte, was hoe licht hij is ten opzichte van de 5D-serie. Ik heb er in Renne (Frankrijk) een hele dag straatfoto’s mee gemaakt waarbij ik de camera continu over mijn schouder had hangen. Geen moment heb ik dat als hinderlijk zwaar ondervonden. Had ik dit gedaan met mijn EOS 5Ds R, dan had ik dat zeker anders ervaren. De Canon EOS 6D Mark II weegt ongeveer 100 gram minder dan een EOS 5D Mark IV en circa 150 gram minder dan een Canon EOS 5Ds R. Ook is de EOS 6D Mark II een stuk compacter dan 5D-serie. Ben jij als fotograaf veel met je camera onderweg, en draag je deze vaak in je hand of over je schouder, dan ga je zeker dit verschil merken.
Tilty, flippy screen..
Uiteraard heeft de 6D Mark II ook een kantelbaar display. Dit vind ik een must voor iedere camera die nieuw op de markt komt. Iedereen die er mee gewerkt heeft, weet hoe handig dat kan zijn. Het kantelbare scherm van de EOS 6D Mark II kun je in allerlei hoeken draaien en dat werkt erg gemakkelijk. Geen hoekzoekers of pijnlijke nekken meer. Valt er verder nog wat over te zeggen?
Ja, de EOS 6D Mark II beschikt nu ook over een touchscreen. In een wereld waarin we gewend zijn om de schermen van onze tablets en smartphones aan te raken, te swipen en te scrollen is het erg gebruikersvriendelijk. Ik schonk er in het begin niet veel aandacht aan, maar hoe meer ik ermee werkte, hoe enthousiaster ik werd. Dat ging zover dat toen ik weer overstapte op mijn EOS 5Ds R, ik instinctief het scherm aanraakte om instellingen aan te passen. Tevergeefs natuurlijk, maar zo snel went het dus!
Als laatste wil ik nog even kwijt dat naar mijn mening Canon over de beste Live View implementatie beschikt van alle camerafabrikanten. Op de workshops die ik geef, zie ik een grote verscheidenheid aan camera’s. Bij geen ander merk als Canon kom ik zo’n heldere en gemakkelijk te bedienen Live View tegen. Voor mij erg belangrijk omdat ik bij het scherp stellen al jaren gebruik maak van de Live View functie en nooit meer van de zoeker.

GPS
Eén van de functionaliteiten die ik echt mis in mijn 5Ds R en die wel in de 5D Mark IV zit (en ook in de EOS 6D) – en ook in de 6D Mark II – is de ingebouwde GPS functie. Voor mij als landschapsfotograaf is dat ideaal. Vooral omdat veel van mijn opdrachtgevers de exacte locatie van een foto belangrijk vinden. Op mijn 5Ds R werk ik nu met de aparte GPS module. Deze is niet alleen groot en relatief zwaar, er gaan ook aparte batterijen in het altijd op de slechtste momenten begeven. Bovendien vergeet ik de helft van de tijd de GPS module erop te zetten….Een ingebouwde GPS functie is voor mij ideaal en een must voor ieder camera gericht op landschaps- en reisfotografie.
Overige functies
De EOS 6D Mark II neemt gelukkig ook veel functionaliteiten over van overige recent uitgebrachte EOS camera’s. Denk daarbij aan uitgebreide interval timer functies voor het maken van timelapse opnames, HDR (in JPG) opnames, dubbele belichtingen, Wifi, etc. Het valt Canon te prijzen dat ze ook bij de EOS 6D Mark II gekozen hebben voor de LP-E6N batterij. Veel Canon DSLR gebruikers beschikken al over één of meerdere van deze type batterijen en die kun je dus gewoon weer gebruiken op je EOS 6D Mark II.
Ook heeft Canon de aansluiting voor de draadontspanner verplaatst naar de rechter voorkant van de camera. Net als bij de Canon EOS 5D Mark IV.
Dat lijkt een kleine wijziging, maar in de praktijk werkt dit echt een stuk beter dan de oude plek. Zeker als je, net als ik, altijd met een L-plate op je camera werkt. Voor de rest geeft de body van de 6D Mark II vooral vertrouwen en herkenning. Ben je al gewend om met een EOS camera te werken, dan vind je in bij het gebruik van de EOS 6D Mark II gemakkelijk je weg. Alle functionaliteiten zitten op de vertrouwde plek en ook in het menu vind je geen verrassingen. De Canon EOS 6D Mark II heeft trouwens geen 100% zoekerbeeld maar 98%. Of je die 2% daadwerkelijk gaat missen, betwijfel ik, maar is het natuurlijk wel jammer. Een full frame camera hoort wat mij betreft een 100% zoekerbeeld te hebben.

Autofocus
Als landschapsfotograaf die alleen maar handmatig scherp stelt, ben ik misschien niet de aangewezen persoon om hier iets over te zeggen. Het autofocussysteem is overgenomen uit de EOS 80D en is snel en accuraat. Ruim voldoende om met actiefotografie goed uit de voeten te kunnen. In veel reviews wordt ook verwezen naar het feit dat het systeem uit de EOS 80D van een APS-C sensor komt en in een full frame camera zoals de EOS 6D Mark II daarom wel een erg klein gedeelte van het zoekerbeeld vult.
Dat klopt. Op de momenten dat ik de camera voor straatfotografie gebruikt heb en gewerkt heb met de autofocus, heb ik dat niet als hinderlijk ervaren. Met de ‘focus and re-compose’ techniek kon ik prima uit de voeten. Toch kan ik me goed voorstellen dat er situaties zijn waarin dat wel zo kan zijn. Echter, had Canon het autofocus systeem uit de EOS 5D Mark IV overgenomen, dan had dat de camera ongetwijfeld duurder gemaakt. Ergens ook te begrijpen.
Beeld kwaliteit
Uiteindelijk draait alles om de beeldkwaliteit. Ik hoef niemand te vertellen dat dat maar gedeeltelijk afhankelijk is van de camera zelf. Ook de EOS 6D Mark II verdient het beste glas (lenzen uit de Canon L-serie) om het maximale uit de potentie van de camera te halen. Daarbij spelen weersomstandigheden (luchtvochtigheid, lichtomstandigheden en niet te vergeten het type onderwerp) een belangrijke rol. En dan hebben we het nog niet gehad over de instellingen waar je voor kiest. Ik test de camera’s niet onder gecontroleerde omstandigheden en ik kan de beeldkwaliteit alleen maar vergelijken door ter plekke van camera te wisselen (in de hoop dat de omstandigheden niet te veel wijzigen). Vervolgens kan ik op mijn beeldscherm 100% inzoomen om een meer objectieve vergelijking te maken. Maar ik ben geen pixel-peeper.
Al dat ter zijde leggend, kan ik zeggen dat de beeldkwaliteit ‘vertrouwd Canon’ is. En met vertrouwd bedoel ik goed. Iets wat mij altijd heeft aangetrokken in de Canon sensoren, is de warmere kleurweergave (ook een gevolg van de lenzen). De foto’s die ik maakte met de EOS 6D Mark II zien er qua ‘look & feel’ niet significant anders uit dan die van een EOS 5D Mark IV of 5Ds R. Ik heb de camera getest met o.a. de EF 16-35mm f/4 L IS, de Canon EF 25-70mm f/2.8 L II en de Canon EF 100-400mm f/4-5.6 L IS II. Het leverde scherpe beelden op met een mooie kleurweergave, veel details en contrast.

Dynamisch bereik Canon EOS 6D Mark II
Je kunt tegenwoordig natuurlijk geen gebruikerstest meer schrijven zonder het te hebben over het dynamisch bereik van een camera. Over de EOS 6D Mark II is met betrekking tot het dynamisch bereik al veel geschreven. De camera zou het op dit onderwerp nogal laten afweten. Voordat ik daar iets over ga zeggen, eerst even over dynamisch bereik in het algemeen.
Ik heb namelijk het idee dat dynamisch bereik op dit moment nogal gehyped wordt. Het lijkt wel alsof een camera met minder dynamisch bereik dan de concurrentie per definitie slecht is.
Begrijp me niet verkeerd, een hoog dynamisch bereik is natuurlijk mooi. Het betekent dat je camera een groot verschil tussen de meest donkere onderdelen en de meest lichte onderdelen in je foto nog kan vastleggen, uitgedrukt in stops. Theoretisch zou dat moeten betekenen dat je in de landschapsfotografie dus met een minder zwaar grijs verloop filter uit de voeten zou moeten kunnen. Maar werkt het zo in de praktijk? In de praktijk zie ik vaak dat een groot dynamisch bereik meestal gebruikt wordt om in de nabewerking schaduwen op te lichten. En daar gaat het mis. Want we weten allemaal dat dat verre van gewenst is. Sterker nog, schaduwen oplichten is één van de meest destructieve dingen die je kunt doen in je nabewerking. Ongeacht merk en type camera. Ja, bij de ene sensor kan dat beter als bij de andere, maar het is ALTIJD een compromis.
In mijn fotografie is schaduwen oplichten in mijn nabewerking het allerlaatste redmiddel. Ik gebruik het alleen als alle andere manieren van belichten in het veld (denk aan het gebruik van grijs verloop filters of het maken van meerdere belichtingen die je samenvoegt) niet werken. Waarom? Omdat de andere oplossingen die ik in het veld kan toepassen mij een beter startpunt geven in mijn beeldbewerking. In plaats van eerst te moeten corrigeren door de schaduwen op te lichten, beschik ik gelijk over een bestand die al ‘goed’ belicht is. Ik begin in mijn nabewerking dus niet op –1 maar op 0 waardoor mijn eindresultaat beter is. Ik zal daarover hier niet al te veel over uitweiden. Wil je meer weten over de achtergronden hiervan, lees dan eens mijn recente blog ‘Grijs verloop filters; zijn ze nog wel nodig?’

Terug naar de EOS 6D Mark II. Als ik af ga op de technische testen, dan heeft de camera inderdaad een minder dynamisch bereik. Deze zou ongeveer gelijk zijn aan die van de 6D. Of dat erg is, ligt geheel aan jouw manier van fotograferen en je keuze in onderwerpen. Laat ik er heel duidelijk over zijn: in mijn fotografie ben ik met de EOS 6D Mark II geen moment tegen situaties aangelopen waarin ik een groter dynamisch bereik had willen hebben. Ik ben landschapsfotograaf en gebruik grijs verloop filters of voeg verschillende belichtingen samen om tot het gewenste resultaat te komen. In andere vormen van fotografie (bijvoorbeeld bij bewegende onderwerpen) kan dat niet en dan is het uiteraard wel ideaal om over een groot dynamisch bereik te beschikken.
Objectief gezien was het beter om over een sensor te beschikken met een groter dynamisch bereik. Baat het niet dan schaadt het ook niet, toch? Weerhoudt het je van het maken van mooie landschapsfoto’s? Absoluut niet! Staar je er dus niet blind op. Zaken als kleurweergave, scherpte en detaillering zijn vele malen belangrijker voor mij als landschapsfotograaf.

EOS 6D of EOS 6D Mark II?
Dit is een lastige. Ja, op de nieuwe EOS 6D Mark II zitten een heleboel mooie extra functionaliteiten. Maar de EOS 6D is en blijft ook een erg goede camera, ook nu nog. Mijn advies zou dan ook zijn om toch door te sparen voor de EOS 5D Mark IV. Want als je de EOS 6D ontgroeit bent, zul je ook al snel met de EOS 6D Mark II ‘meer’ willen.
EOS 6D Mark II of EOS 5D Mark IV?
Dit is wat mij betreft een ‘no-brainer’. Als je over het budget beschikt, is de Canon EOS 5D Mark IV in alle opzichten een betere camera. Dat zou ook raar zijn gezien het prijsverschil van €2.000,-
Ik kan er nog meer over zeggen, maar hier komt het wel op neer. Beide camera’s zijn duidelijk gericht op een andere doelgroep met een ander budget.
EOS 6D Mark II of EOS 5D Mark III?
Dit is een vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg. Kort gezegd gaat mijn voorkeur absoluut uit naar de EOS 6D Mark II. De EOS 5D Mark III is echter ook een geweldige camera. Ik heb er zelf jaren mee gefotografeerd. Hoe goed deze ook nog steeds is, het is wel een camera met de technologie en functionaliteiten van 2012. De EOS 6D Mark II biedt gewoon meer camera voor je geld. Meer handige functionaliteiten en een nieuwere sensor met meer resolutie om er een paar te noemen. Vooral de toevoeging van de GPS functie, een kantelbaar touchscreen en zaken als WiFi maken het werken in het veld met de EOS 6D Mark II een stuk eenvoudiger.

Conclusie
Over het geheel is mijn ervaring met de EOS 6D Mark II positief. Het is een camera die misschien niet innoverend is of homeruns slaat op bepaalde onderdelen. Maar de som van alles is dat deze camera prettig werkt, een uitstekende beeldkwaliteit levert met de juiste lenzen en vol zit met handige functionaliteiten die het leven van een landschapsfotograaf een stuk gemakkelijker maakt. In dat aspect lijkt hij dus erg op zijn voorganger. Ik vermoed dan ook dat deze camera niet de aandacht gaat krijgen die het verdient. Net als bij de EOS 6D Mark I weet ik zeker dat de mensen die er mee gaan fotograferen er zeer tevreden over zullen zijn.
Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten en deze heb ik gaandeweg al benoemd. Vergeet niet dat de EOS 6D Mark II bedoeld is om de eerste stap te zetten in full frame fotografie tegen een aantrekkelijke prijs. Verwacht dan ook geen camera die gelijk is aan de EOS 5D Mark IV of dat deze hem wel even aftroeft. Canon kiest bewust voor een productenpalet waardoor je als consument keuze hebt. Niet één camera die alles kan met een bijbehorend prijskaartje maar een keur aan DSLR’s gericht op verschillende doelgroepen. Bekijk de EOS 6D Mark II vanuit dit perspectief.
Wil je toch een Canon full frame camera die je misschien als alleskunner kunt bestempelen? Spaar dan door voor de Canon EOS 5D Mark IV. Of benut je dit prijsverschil door een paar mooie objectieven te kopen of die mooie fotoreis te boeken…
De EOS 6D Mark II is in ieder geval een camera waar ik met veel plezier mee gewerkt heb. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Er staat je niets in de weg om met deze camera prachtige landschapsfoto’s te maken.
Gallery Canon EOS 6D mark II
Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!
4 Comments
Bedankt Bas voor de duidelijke uiteenzetting. Ik twijfel al enige tijd tussen de 6DMarkII en de 5Dmark IV. De laatste heeft sterk mijn voorkeur, maar heeft nog geen kantelbaar schermpje, zo jammer. Ik ben meer een allround fotograaf in de natuur, dus ik fotografeer graag landschappen maar bv. ook macrofotografie en dan is zo’n kantelbaar schermpje onmisbaar. Misschien moet ik de 6DMarkII toch eens uitproberen…..
Graag gedaan Regina. Overall gezien is de 5D Mark IV zeker de betere camera, maar als het kantelbaar schermpje voor jou belangrijk is, dan heb je aan de 6D MKII een prima camera!
Beste Bas
Ik ben van plan om een EOS 6D mark II aan te schaffen
Ik heb nu een 70 D goede camera hoor maar wil ful frame
Alleen de vraag kan ik de lensen die ik nu heb op 6 D gebruiken 16/135.
Ik heb je hele verhaal gelezen ik was onder de indruk.
Groet. Geert Timmer
Hallo Geert, de EF-S objectieven van Canon passen niet op de full frame camera’s van Canon. Heb je dus een EF-S lens, dan zul je ook je lens moeten vervangen. De 6D MK II is een erg mooie camera. Veel plezier met je aankoop! Groeten, Bas